Bevar Dybbøls historiske skanser
Opdateret 11-02-11 · kl. 16.23  (TVSyd)
Ny kamp om skanserne på Dybbøl
Af · Jan Svanevik

Kampen om de historiske Dybbøl Skanser fra 1864 er blusset op igen. Denne gang er fjenden ikke preusserne, men et lokalt bygge-konsortium.

Med støtte fra Kulturarvsstyrelsen er en borgergruppe gået i aktion for at forhindre et højhusbyggeri på 8,5 etage, 12 høje kontorbygninger og et supermarked tæt på Dybbøl-skanserne fra 1864.

"Porten til Sønderborg", kaldes byggeriet, og det kommer til at ligge op til rundkørslen ved Alssundbroen på Jyllands-siden.

Byggeriet skal opføres mindre en 200 meter fra de gamle forsvarslinjer på Dybbøl, og det vil tage en del af udsigten fra skanserne ud over Alssund.

Fredninger

- De lokale politikere vil profilere Sønderborg med dette projekt, men de ser helt bort fra, at de ødelægger Dybbøl-skanserne, som tilhører hele den danske befolkning, siger Poul Neldeberg fra borgergruppen.

Hele området sydvest for Aabenraavej op til byggegrunden er omfattet af landskabsfredning fra 1987, mens grundens sydlige hjørne er omfattet af en 100 meter beskyttelses-linje omkring resterne af den danske skanse X. I hjørnet langs Alssundvej står desuden en krigergravsten, der også er fredet.

- Kulturarvsstyrelsen er meget betænkelig ved placeringen af projektet med dets voldsomme bygningshøjde og omfang tæt på Dybbøl Banke, der er mange betragtes som et dansk nationaltsymbol, skriver direktør Steen Hvass, Kulturarvsstyrelsen.

Skanserne på Dybbøl rummer i dag et historiecenter, og slaget på Dybbøl er netop blevet aktualiseret med Tom Buk-Swientys to bøger, Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als.

Borgergruppen "Bevar Dybbøls Historiske Skanser" har indkaldt til borgermøde 24. februar.
  
Se indslag i TV   >>
Seneste