Bevar Dybbøls historiske skanser
En nationalpark opstår

I 1924 blev som gave til det danske folk overdraget hovedparten af de gamle, danske skansetomter, som var erhvervet gennem en landsindsamling. Hermed var "Nationalparken Dybbøl Skanser" oprettet. I 1936 indviede statsminister Th. Stauning en række mindesten og monumenter.

De danske skansetomter kunne ses som markeringer i græsset og som ruiner af sprængte beton-krudtmagasiner og fundamenter til nedrevne blokhuse. Sammenlignet med de tydelige og dominerende volde og grave fra de tyske skanseanlæg, der opførtes efter erobringen af Dybbøl, er de danske markeringer vanskelige at forstå for mange besøgende.

Da bebyggelsen af Dybbøl Banke tog fart og også nye landbrugsanlæg ville komme til, så overblikket over slagmarken ville gå tabt, blev ca. 250 ha fredet successivt gennem 1920'erne og -30'erne.

I 1974 rejstes en ny fredningssag, der foruden det allerede fredede kom til at omfatte ca. 820 ha. Senere blev det udtalt, "at der var behov for en beskyttelse, som går ud over, hvad der er sædvanligt i andre fredede områder. Det er væsentligt ikke blot at bevare landskabet i dets nuværende tilstand, men tillige søge terrænet på den historiske slagmark genskabt som det var i 1864" (Miljøministeriets daværende Fredningsstyrelse). Der skulle ikke blot bevares, men ændres for bedre at kunne forklare, hvilket indgik i Overfredningsnævnets endelige fredningskendelse af 23. nov. 1987. Taktikken var også at opkøbe landbrugsejendomme og bygninger, når lejlighed bød sig. Store forbedringer for offentlig færdsel i området blev skabt.

I 1980'erne opstod et engageret, lokalt ønske om genopbygning af en dansk skanse, gerne Skanse 2. Opførelsen af et anlæg på en af de ti danske skansetomter blev opgivet under hensyntagen til, at de besøgende ville kunne tro, at her stod man over for den ægte vare.

Kilde: www.1864.dk